top of page
Zoeken

Boeken minimaliseren, de moeilijkste categorie?


Ik ben zelf nooit een boekenworm geweest. Het duurt bij mij lang voor een boek uit is. Ik wil graag na enkele pagina's of na een hoofdstuk het boek even kunnen weg leggen, de inhoud laten bezinken en dan als de tijd rijp is pas verder lezen. Heel moeilijk om dan boeken bij de bib uit te lenen want dan heb je echt een deadline en kan ik de boeken niet uitlezen op mijn eigen tempo.

Maar dat terzijde, merk ik wel bij vrienden, familie en bij mijn klanten, dat boeken één van de moeilijkste categorieën is om in te gaan minimaliseren.

Er zijn er uiteraard bij wie dat gemakkelijk loopt, zoals bij mij bijvoorbeeld. Maar er zijn veel mensen die echt een relatie opbouwen met hun boeken.

Boeken zijn er in alle formaten, geuren en kleuren.

Voor elke levensfase waar we in zitten, hoe vrolijk of hoe triest die ook mag zijn, is er een boek dat ons kan helpen of helen.

Een boek dat begrijpt wat we voelen en doormaken.

Personages waar we ons mee kunnen identificeren, die het leven leiden dat we zelf zouden willen leiden, die dingen doen die we zelf nooit durven doen maar waar we misschien wel van dromen...

Boeken die ons even ons eigen leed doen vergeten, waar we in kunnen verdwalen en verdrinken. Waar we helemaal in op kunnen gaan en die onze pijntjes even verzachten. Een boek waar we verliefd op kunnen worden, dat ons weer doet geloven in het mooie op deze wereld en het goede in de mensen. Dat wanneer we het openslaan helemaal worden ondergedompeld in een prachtig avontuur, dat ons eigen (soms moeilijke) pad even doet vergeten.

Het kan je meenemen voor het verleden of naar de toekomst, naar een tijd die misschien nooit heeft of zal bestaan. Een boek waar je fantasie eindeloos wordt geprikkeld.

Maar ook de boeken die ons laten stilstaan bij de belangrijke dingen in het leven, die ons durven uitdagen om knopen te hakken in ons eigen leven, die ons helpen om te groeien tot de persoon die we echt horen te zijn. Die onze geest voeden en onze dorst naar kennis stillen.

Er zijn dus veel redenen om te houden van je boeken. Boeken spelen soms een belangrijke rol in ons leven.

Wat wel de moeite is om dan bij stil te staan is, wat als al je boeken weg zijn, wat blijft er dan over? Is er dan voldoende om te kunnen overleven? Is er dan voldoende om van te houden?


Voor diegenen die voor het feit komen te staan dat ze té veel boeken hebben, dat de boekenkast het bijna begeeft onder de hoeveelheid boeken of diegenen die gebeten zijn door het minimaliseer-virus en uiteindelijk aan deze categorie zijn gekomen, kan het een hele opgave zijn om hier aan te beginnen.

Onthoud dat als een boek weg is, het verhaal en de kennis niet weg is. Je las een boek en hebt de kennis en informatie tot jou genomen. Ga je het (binnen het jaar) opnieuw lezen, om welke reden dan ook? Fijn. (Maar misschien heeft de bibliotheek het ook wel... ;-) )

Iets loslaten of een deur toe doen, wil zeggen dat er nieuwe deuren open gaan. Zo gaat dat ook met boeken. Een boek dat je (meerdere keren) las, kan je blijven roepen om opnieuw gelezen te worden. Maar misschien zijn er ongelezen boeken die je weer heel wat nieuwe en andere inzichten kunnen brengen in het leven. Voor elk gesloten boek, gaat er een nieuw open. ;-)

Misschien lees je wel verschillende boeken door elkaar, waardoor ze erg veel plaats innemen op je salontafel of nachtkastje. Dan kan een e-reader wel iets zijn voor jou. Al weet ik ook wel dat er mensen zijn die echt houden van de geur van een boek en het voelen van de pagina's. Maar als de last groter wordt dan de lust, is het tijd om iets te ondernemen!

Ook merkte ik al dat mensen die soms iets té gehecht zijn aan hun boeken (en de inhoud er van), soms willen wegvluchten voor wat er écht aan de hand is in hun leven. Dingen, verhalen of emoties die ze liever niet onder ogen komen en zich daarom graag laten vervoeren in fictieve vertelsels. Gewoon iets om bij stil te staan.

En als afsluiter zit het nog steeds in veel mensen om zich te omringen en te bedekken met statussymbolen. Door veel boeken te bezitten kan je het gevoel overbrengen slim te zijn en veel kennis te bezitten. Kan natuurlijk ook kloppen, maar durf te kijken naar het 'waarom' je jouw boeken moeilijk kan wegdoen. Hou je ze bij voor jezelf of voor wat andere denken over jou...?

Neen, ik wil jullie zeker niet overtuigen om al jullie boeken meteen weg te doen!

Als het je gelukkig maakt, je leest veel en vaak of je vindt het gewoon prachtig om naar te kijken: laat ze lekker staan.

Maar ik vind het wel belangrijk om datgene dat soms als een routine en gewoonte is omgevormd, nuchter te durven bekijken en patronen te durven doorbreken, zeker als het resultaat goed kan zijn voor jou.

bottom of page