top of page
Zoeken

7 tips om te minimaliseren met kinderen


Bijna alle huishoudens die mij contacteren met een hulpvraag zijn gezinnen met kinderen.

Ik ben zelf ook pas begonnen met minimaliseren toen ik net mama werd.

Iedereen weet dat de komst van een kind gepaard gaat met een toestroom van (nieuwe) spullen.


Wanneer er kinderen het gezin vervoegen merken mensen plots dat het huis niet meer opgeruimd geraakt. Er komen heel wat extra spullen binnen en er is minder tijd (en energie) om grondig op te ruimen.

Meestal denkt men er ook niet aan om spullen wég te doen, maar is men het meeste van de tijd spullen aan het verplaatsen.


De meeste kinderen zijn van nature verzamelaars. Ze vinden het ook erg moeilijk om spullen weg te doen.

Daarom zet ik hier graag de belangrijkste tips en uitgangspunten om te minimaliseren met kinderen bij elkaar.



1) Minimaliseer eerst je eigen spullen


Kinderen leren niet als je hen niet zegt, maar als ze jou iets zien doen.

Je kan dus niet van je kind verlangen dat die de helft van zijn speelgoed gaat minimaliseren, als de ouders zelf nog aan het verzamelen zijn. Het is ook veel gemakkelijker om iemand aan het minimaliseren te krijgen door zelf het voortouw te nemen. Dat werkt ook zo bij een partner die je wil laten ontspullen: zorg dat je eerst al je eigen spullen hebt doorgenomen waardoor er al een frisse wind door je huis en kasten is gegaan. Dat werkt erg aanstekelijk.



2) Geef je kind tijd om zijn eigen tempo te volgen


Als je start met minimaliseren met je kind, zorg dan dat je langzaam opbouwt. Ga tijdens een schoolvakantie eens voor de spelletjeskast zitten en kijk eens of er spelletjes zijn waar al lang niet meer mee gespeeld is.

Vraag of het oké is of er iets weg mag. Mag dat nog niet, ga dan niet doordrammen maar zeg dat dat oké is.

Geef je kind tijd om te wennen aan het idee om iets weg te doen. Je kan zo de gewoonte maken om elke schoolvakantie dezelfde oefening te doen. Zo krijgt je kind enkele weken of maanden de tijd om zelf te ontdekken dat er inderdaad weinig gespeeld wordt met bepaalde zaken.



3) Begin eenvoudig


Is je kind zot van puzzels, laat die categorie dan zeker als laatste.

Zijn er veel kinderboeken maar leest je kind niet erg graag, misschien is dat dan de plek voor jullie om te starten.

Minimaliseren is een leerfase, begin eerst bij de gemakkelijkere spullen.



4) Zorg voor vaste opruimmomenten


Het is belangrijk om doorheen het jaar, elke dag opnieuw, een gezonde basis te creëeren met het opruimen van spullen. Het gaat niet om enkel minimaliseren of om zo weinig mogelijk spullen te hebben, maar om 's morgens met een propere lei te kunnen beginnen.

Dat is voor ons als volwassenen te vergelijken met het eten klaarmaken in een opgeruimde keuken, of eerst nog alle vaat en spullen van de maaltijd daarvoor op moeten ruimen. Op een blank canvas kan er van alles nieuw ontstaan.

Je kan zo bijvoorbeeld kiezen om elke dag een vast opruimmoment in te plannen, bijvoorbeeld net voor er TV gekeken mag worden of voor het avondeten. Zo wordt dit een vaste gewoonte waardoor er ook geen discussies meer moeten ontstaan wanneer er opgeruimd moet worden.

Het is ook zo dat hoe meer speelgoed er in huis is, hoe langer er elke dag moet opgeruimd worden. Dit kan ook een goede motivator zijn om speelgoed te minimaliseren, zeker voor kinderen die niet graag opruimen.



5) Roteer het speelgoed


Zorg er voor dat niet AL het speelgoed de hele tijd beschikbaar is. Je kan zo kiezen om ongeveer de helft van het speelgoed op te bergen (in de kelder, op zolder, op een extra kamer) en om regelmatig eens dozen speelgoed die ze even 'beu gezien zijn' te verwisselen met dozen speelgoed die al enige tijd uit het zicht staan.

Zo blijft speelgoed altijd leuk en nieuw en leren ze door de tussenpauzes ook anders spelen met hetzelfde speelgoed.


Nog een voordeel is dat je op deze manier ook heel goed kan zien of kinderen nog echt graag met iets spelen. Als een doos met speelgoed enkele weken of zelfs maanden weg heeft gestaan, wordt bovengehaald om met te spelen en je kind verliest na 5 minuten alweer de interesse, dan kan dat een goed moment zijn om eens te horen of dit speelgoed geminimaliseerd kan worden.



6) Maak geen beslissingen voor je kind


Als je kind niet klaar is om iets weg te doen, zorg dat je kind zich daar gehoord in voelt. Respecteer de keuze en maak niet een andere beslissing in zijn plaats.

Zelf een beslissing in zijn/haar plaats maken kan als resultaat geven dat je kind nog moeilijker afscheid kan nemen van zijn spullen en op volwassen leeftijd zelfs een problematische relatie geven met spullen.



7) Benadruk de voordelen


Een kind heeft geen idee waarom zijn ouders willen dat hij zulke beslissingen gaat maken over zijn spullen.

Het liefst van al willen de meeste kids alles bijhouden, hun hele leven lang.

Benoem dat er op die manier niet voldoende plaats is om alles op te bergen, dat het huis dan zo rommelig zou worden dat er geen plaats meer is om te spelen, dat als er opgeruimd moeten worden ze vast de hele dag gaan bezig zijn, dat er ook veel kinderen zijn die erg weinig speelgoed of geld hebben en die maar graag met wat spulletjes van hen zouden willen spelen, ...

Maak afspraken om speelgoed te schenken aan kinderen die het minder breed hebben, doneer het samen aan de kringwinkel of verkoop het eventueel en ga met die centjes een lekker ijsje eten.

Maak van minimaliseren een leuke en fijne belevenis!




Hoe gaat het ontspullen bij jullie kids?

Laat me zeker weten hoe jullie dit aanpakken op britt@ontwar.be!



bottom of page