top of page
Zoeken

Opruimcoach?


Als ik mensen vertel over mijn job, dan krijg ik veel de reactie: 'Ah, zoiets als een opruimcoach dan!'. Ja, zoiets... Al hoor ik dat woord niet zo graag. Het lijkt wel alsof ik dan elke week gewoon wat kom opruimen in mensen hun huis. Zodat ze dat zelf niet meer moeten doen. En dat is hélemaal niet wat ik doe. Ik kom er net voor zorgen dat er, zodra ik weg ben, minder moet opgeruimd worden, dat er minder ergernissen en frustraties zijn in het huishouden en dat er fijne systemen en routines kunnen ontstaan in huis, zodat opruimen veel aangenamer wordt. Wie elke dag van het jaar moet opruimen in huis en dat helemaal niet fijn vindt, zal wellicht alleen maar spullen verplaatsen. Elke dag van elk jaar opnieuw en opnieuw... Om los te breken uit deze vermoeiende en demotiverende never ending story moet je stoppen met spullen te verplaatsen en starten met spullen weg te doen.

Want wat ik ga doen bij mijn klanten is in eerste instantie minimaliseren. Dat is echt het allerbelangrijkste om mee te starten. Tijdens de kennismaking bij mijn klanten krijg ik dikwijls te horen dat ze te weinig opbergruimte hebben, te weinig kasten en dat ze al zo lang tegen de rommel aan het vechten zijn.

Ze willen graag kasten en dozen gaan bij kopen om alles een plaats te kunnen geven, maar in 99% van de gevallen moet dat niet.

Na een eerste 'ontwar-sessie' wordt dan ook voor de klant al snel duidelijk dat ze wél voldoende ruimte hebben, maar dat er te veel spullen zijn.

Pas na het wegdoen van die overbodige spullen kan je gaan organiseren en 'opruimen'. Dan pas kan je helder kijken naar de spullen die je (graag) gebruikt en waar je die wil gaan opbergen.

En daarom ben ik meer fan van de term 'minimaliseercoach', want dat is waar ik vooral mee kom helpen: om je te leren hoe je spullen moet loslaten, om je door mijn bril te leren kijken, om samen met jou de tijd te nemen om kritisch naar je omgeving te gaan kijken.

Om je te helpen kiezen voor de dingen waar je gelukkig van wordt en je prioriteiten in de verf te gaan zetten.

Niet om gewoon even te komen 'opruimen'. ;-)

bottom of page