top of page
Zoeken

Wat je beter niet doet tijdens het opruimen





Ik hoor regelmatig dezelfde opruim-verhalen:

- Dat het opruimen niet goed lukt.

- Dat mensen lang bezig zijn en veel over en weer lopen met weinig resultaat.

- Of dat het opruimen ‘the never ending story’ lijkt.

- Er komt geen einde aan en men blijft opruimen. Dag in dag uit.



Als ik dan doorvraag kan ik meestal snel de vinger leggen op wat er juist mis loopt en welke fouten er gemaakt worden tijdens het opruimen.


Hoe kan je die foute opruim-patronen doorbreken?

Wel, de eerste stap is altijd bewustwording.

En daarom schreef ik voor jou deze blog zodat je inzicht kan krijgen WAAROM het mis loopt en je er dan iets aan kan doen!




  • ‘Ik ga vandaag het hele huis aanpakken.’


Dikwijls hangt hier een dosis perfectionisme aan vast of het overschatten van jezelf of het onderschatten van de hoeveelheid spullen.

Kijk eens hoe lang deze spullen zich al aan het opstapelen zijn. Dat kan gaan van enkele maanden tot zelfs verschillende jaren. Spullen die al zo lang ergens liggen gaan niet van vandaag op morgen terug opgeruimd geraken. Dat vraagt tijd.

Snel opruimen is meestal niet grondig en dus ook niet van lange duur.


Leg je lat zo laag mogelijk. Hoe hoger je ze legt voor jezelf, hoe groter de kans dat je ontevreden zal zijn én hoe groter de kans dat je opgeeft …


Belangrijk is om ruimte per ruimte te werken. Kies een plek waar je veel tijd doorbrengt. Dat kan de keuken of de leefruimte zijn bijvoorbeeld. Als je hier begint ga je er elke dag deugd van hebben, elke dag dus wat meer energie krijgen én gemotiveerd zijn om verder te doen.

Ga pas naar de volgende ruimte als de eerste helemaal klaar is!





  • ‘Dat heeft veel geld gekost.’


Spullen die veel geld hebben gekost en er uiteindelijk werkloos bij liggen. Veel mensen blijven het er moeilijk mee hebben om die ‘dure spullen’ weg te doen. Maar dikwijls zijn dat ook spullen die wel wat plaats innemen. Denk aan die broodmachine of airfryer.

We lijken wel een hersenkronkel te hebben die ons doet geloven dat we het geld nog hebben zolang we het object hebben… maar dat geld hebben we al lang uitgegeven.

Het enige wat je nog kan doen om iets van die investering terug te zien is … het verkopen.

En denk ook eens aan de (kast)ruimte die je terug krijgt als je deze spullen toch minimaliseert.

Maar je gooit ook mentale balast af door afscheid te nemen. Deze spullen blijven in je hoofd spoken elke keer je ze tegenkomt: ‘Toch wel zonde hé … dat heeft zoveel geld gekost en ik gebruik het niet. En het neemt zoveel plaats in… Zou het überhaupt nog wel werken? Moet ik dat eens niet afstoffen of kuisen? Of verplaatsen zodat het minder in de weg staat?’


Leg je neer bij het feit dat iedereen wel eens een miskoop doet. Of dat je gezin en je gewoontes veranderen en er daardoor spullen plots niet meer gebruikt zullen worden. Laat je omgeving zich aanpassen aan die veranderingen en doe ongebruikte spullen weg. Ook al hebben ze veel geld gekost.





  • ‘Ik loop de hele tijd van hier naar daar.’


Ook voor deze valkuil is het erg belangrijk om ruimte per ruimte te werken.

Blokkeer desnoods de deur naar de volgende ruimte, dat je niet onbewust naar ergens anders loopt om snel even iets weg te leggen.

Oh ja, en zet een ‘Andere kamer’ doos bij jou. Alles wat niet op de juiste plaats ligt en naar een andere kamer moet verhuizen leg je in deze doos. Aan het einde van je opruimronde kan je met deze doos door je huis lopen en alles in één keer op de juiste plek leggen.

Niet 15 keer naar de berging lopen tijdens één uur opruimen dus maar één keer lopen met alle 15 spullen.


En nog: spullen enkel en alleen verplaatsen is niet duurzaam opruimen. Durf ook beslissingen te maken over je spullen en ze weg te doen, anders blijf je de hele tijd spullen verplaatsen. Minder spullen = minder opruimen!





  • ‘Ik maak plaats in de berging en het tuinhuis en verplaats dan alles wat ik niet gebruik naar daar.’


De lente is bijna in het land en het begint te kriebelen om het tuinhuis en de garage uit te mesten. Heel verleidelijk en dikwijls ook heel zinvol.

Maar als dit de pekken zijn die je als eerste in je nog-niet-geminimaliseerde-huis gaat aanpakken kan dat een negatief resultaat geven. Stel dat je die bergruimte aanpakt en je maakt zeëen van ruimte in je berging, garage of tuinhuis. En dan ga je aan de slag in de rest van je huis. Dan is er een grote kans dat je spullen tegenkomt die je niet gebruikt, maar liever nog niet weg doet (want ‘dat kunnen we nog gebruiken’) en zo verplaats je alles naar die bergruimtes (Ahja want daar is nu net veel plaats gemaakt!). En zo geraakt die garage, kelder, zolder, tuinhuisje en berging weer lekker vol met ongebruikte spullen.

En zo leer je dus niet hoe je spullen moet loslaten. Je onderhoudt dezelfde patronen en gaat persoonlijke groei uit de weg. Het opruimen en minimaliseren van je huisraad is niet hetzelfde als spullen naar een bergruimte verplaatsen. Je gaat er niet de voldoening én het resultaat van hebben.

Oké, je krijgt EVEN plaats in je keuken en leefruimte. Maar je hebt niet geleerd om overbodige balast los te laten en ondertussen komen er steeds nieuwe spullen in huis. En je kan nog steeds geen dingen weg doen dus zo stroomt het huis weer langzaam vol. En zo kan je ELK jaar opnieuw tijdens de lente je garage of tuinhuis blijven leegmaken, als je niet de diepte durft in te duiken gaat dit patroon zich steeds blijven herhalen. The never ending story dus…





  • ‘Ik laat me afleiden door de reclameblaadjes en fotoalbums die ik tegenkom.’


Als we gaan opruimen komen we spullen tegen. Dat is onvermijdelijk.

Maar we kunnen wel kiezen of we ons laten afleiden door deze spullen.

Dus die reclameblaadjes die al weken ongelezen op de eettafel of naast het toilet liggen, daar MOET je niet meer in gaan kijken. Er liggen wellicht al nieuwe reclameblaadjes in de brievenbus te wachten op jouw aandacht. Maar dan kan je jezelf ook nog de vraag stellen of je hier je tijd aan moet blijven geven. Misschien tijd voor een NEE / NEE Sticker op de brievenbus? Die reclamefolders kan je ook online terugvinden. Minder afval zelfs!


Maar goed, die afleidingen… probeer hoopjes te maken per categorie. Leg folders bij papier en karton. Leg fotoalbums bij je andere herinneringen. Leg ongelezen boeken bij de boeken.

Doe niet alles open. Ga niet alles beginnen lezen. Laat dat voor een moment dat je in de zetel ploft en gaat ontspannen. Nu is opruimtijd. Later is leestijd!





Zo, hopelijk kan je met deze valkuilen al een aantal obstakels uitschakelen en gaat het opruimen in de toekomst een stuk vlotter verlopen!




bottom of page