top of page
Zoeken

De ingrediënten voor een gelukkig leven


Ik heb eens in mijn 'kookboek' gekeken naar de hoofdingrediënten waarvan ik denk dat ze mij het meest gelukkig maken:

1. Heb geen (te grote) verwachtingen

Hoe meer verwachtingen je hebt (van een persoon, een activiteit, een conversatie, een gebeurtenis, …), hoe groter de kans dat je teleurgesteld zal worden. Niet dat de persoon, die voor de teleurstelling bij jou zorgde, het slecht meent met jou. Dat is zelden het geval.

Maar iedereen handelt vanuit zijn eigen perspectief, zijn eigen gevoel, zijn eigen ervaringen en doet van daaruit wat die denkt dat het beste is. De kans is groot dat jij een situatie op een hele andere manier zou aangepakt hebben. Een handeling die voor jou het meest natuurlijk aanvoelt. Eentje waar al jouw levenservaring en kennis in zit. Met jouw waarden en normen.

Het zal dus regelmatig gebeuren dat mensen anders reageren of handelen dan dat jij zou doen.

Omdat ze een andere achtergrond hebben, omdat ze andere dingen hebben meegemaakt. En van uit die achtergrond beslissingen maken. Net zoals jij dat doet vanuit die van jou.

2. Maak meer dingen zelf

En ik heb het dan niet enkel over eten. We weten allemaal dat kant-en-klare gerechten een stuk ongezonder (en minder lekker) zijn, dan wanneer we iets vers klaar maken. En de liefde en aandacht die je kan proeven in een zelfgemaakte maaltijd, zegt meer dan 1000 woorden. Voor je partner, voor je kinderen, voor een vriend die door een moeilijke periode gaat, een vriendin die net mama werd, maar eigenlijk nog meer voor jezelf. Een home-cooked-meal is iets onbetaalbaar.

Maar ook materiële zaken die je zou willen aankopen, omdat je (denkt dat je) ze nodig hebt. Dingen zelf maken en ze dan gebruiken of genieten van hun uitzicht, zorgt voor een energie-boost, meer zelfvertrouwen en een zeer voldaan gevoel.


Ook voor diegene die denken niet creatief te zijn: probeer en wees verbaasd van wat je zelf kan. Daag jezelf uit en het eerstvolgende dat je zou willen kopen, probeer je te maken. Kijk eens rondom jou welke materialen je nog hebt liggen die je kan gebruiken of plaats een oproepje op een weggeefgroep of er nog iemand spullen heeft liggen die jij kan gebruiken voor je project.

3. Vereenvoudig je leven en doe meer niets


Maak je leven eenvoudiger. De meest gemakkelijke stappen naar een eenvoudiger leven is veel spullen weg doen en kritisch kijken naar de dingen waarvan je denkt dat je ze ‘moet’ doen. Er zijn heel wat dingen die we kunnen schrappen in ons leven, onze vrije tijd, in onze kennissen, onze sociale ‘verplichtingen’. Gun jezelf zo veel mogelijk vrije tijd, hou weekends bewust leeg en maak tijd om niets te doen.


Je kan zo je energie opladen, mentaal én fysiek. Maar je kan ook al je onbewuste denkprocessen omzetten tot iets anders. Iets bewust, of iets creatief. Je leert zo dingen te voelen en onder woorden te zetten, waar je niet zou toe komen in een té drukke agenda. Je leert jezelf beter kennen en liever zien. En laat dat nu heel belangrijk zijn om gelukkig te kunnen zijn!


4. Vertraag!


Ga trager leven. Alle dagdagelijkse taken die je anders energie, frustraties en ergernissen zouden kosten. Probeer deze in een tempo te doen waardoor ze geen energie kosten. Een tempo waarbij je voelt dat je deze taak een hele dag zou kunnen volhouden. Deze handelingen kan je zo meer 'mindfull' uitvoeren, het worden rustgevende handelingen. Waardoor er meer bloed naar je hersenen kan stromen en er zo ook onbewuste processen in gang gezet kunnen worden. Waardoor er energie en zuurstof vrijkomt om persoonlijke groei in gang te kunnen zetten.

Ook voor jou?

Ik zeg niet dat deze hoofdingrediënten (die heel goed voor mij werken), voor iedereen zullen werken. Maar ik denk dat de meeste mensen er wél mee gebaat kunnen zijn, zeker als je het gevoel hebt dat:

  • De tijd veel te snel gaat

  • Je altijd maar druk bezig bent maar weinig écht doet

  • Je niet meer goed weet wie je bent of wat jou gelukkig maakt

  • Je dikwijls van de ene emotie naar de andere wordt gesmeten

  • Je last ondervindt van hoog sensitief te zijn

  • Je niet meer veel geniet van een doorsnee dag

  • Je het gevoel hebt dat je kinderen veel te snel groot worden

  • Je wil dat je kinderen meer van kleine dingen leren genieten

Wil je graag jouw ingrediënten voor een gelukkig leven met mij delen?

bottom of page